sunnuntaina, kesäkuuta 26

"Me ollaan vuos asuttu täällä enkä oo ikinä nähnyt noin vihaista koiraa"!

Huusi meille hetki sitten nainen koiransa kanssa.

Sateen tainnuttama Ruska-herra käveli rauhassa hihnassa kanssani aamulenkillä. Vastaan tuli vapaana oleva emäntä koiransa kanssa. Tässä tapauksessa kyseenalaistan nimen omaan emännän vapaanaolon, vaikka koirankaan käytöstavat ei sen kummoisemmat olleet. Taisi välikohtauksen jälkeen kuitenkin koira hävetä enemmän emäntänsä käytöstä kuin päin vastoin. Pidin Ruskan lyhyellä narulla ja lähdin kaartamaan pariskuntaa ohi, kun vapaana ollut koira (olisiko ollut cairnterrieri) tuli moikkaamaan Ruskaa.

Ruska ei ole tottunut hihnalenkillä tapaamaan koiria ja yllättyi turhan tuttavallisesta lähestymisestä. En tiedä kumpi murisi ensin, mutta molemmilla oli kyllä hetken kuluttua kurkkulihakset käytössä. Otin Ruskasta kiinni, mutta vapaana ollut koira ei väistynyt vaan kävi Ruskan päälle. Käskin naista ottamaan koiransa kiinni. Ruskan murina oli aika leimiä, ei mitään raivopäistä huutoa. Silti nainen aloitti minulle huutamisen.

"Me ollaan vuos asuttu täällä enkä oo ikinä nähnyt noin vihaista koiraa"!
"On laitonta pitää koiraa tällaisella paikalla vapaana. Pidä se kiinni niin tällaista ei pääse tapahtumaan".
"On laitonta pitää noin vihaista koiraa"!
"Pidä se koira kiinni niin tällaista ei tapahdu".
"En tiennyt että täällä voi liikkua noin vihaisia koiria".
"Pistä se koira kiinni".

Nainen huusi vielä pitkään peräämme. Tuli paha mieli. En edes viitsinyt selittää naiselle, miksi kyseinen välikohtaus oli ainoastaan hänen oma vikansa, ei hänen koiransa tai meidän. Onneksi kaksikkoa vastaan ei tullut talossamme asuva oikeasti vihainen amerikanbulldoggi, joka olisi pistänyt terrierin palasiksi sekunneissa.

Olemme opettaneet Ruskalle, että koirien kanssa sosialisoidaan ainoastaan koirapuistoissa ilman hihnoja. Silloin koirat saavat tutustua toisiinsa omin ehdoin, käyttää koirien kieltä ja juosta vapaasti ilman hihnoja - välillä karkuun, välillä jahdaten. Silloin koiran ei myöskään tarvitse kokea tarvetta suojella emäntäänsä yllättäviltä hyökkäyksiltä. Tästä syystä Ruska voi kokea uhkaavaksi sellaisen tilanteen, jossa se itse on kytkettynä ja vieras koira tulee naamaan kiinni ilman sen kummempia tutustumisia. Murisisin minäkin silloin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Ruska olisi vihainen tai pitokelvoton. Se tarkoittaa sitä, että Ruska on koira.

Jatkoimme kotia kohti Ruskan kanssa rauhassa.

Lain mukaan yli viisikuukautinen koira on pidettävä taajamassa kytkettynä aina. Piste. Poikkeuksia ovat koirapuistot ja aidatut piha-alueet. Silloinkin koiran on oltava omistajan valvonnassa, minkä minä mielelläni tulkitsisin myös niin, että koiran on toteltava peruskäskyjä. Taajaman ulkopuolella on koirien kiinnipitoaika 1.3 - 19.8. Kiinnipitoajan ulkopuolellakin koiran vapaanaoloon täytyy olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. Laissa on kuitenkin pieni porsaanreikä. Taajaman ulkopuolella jopa kiinnipitoaikaan koira saa olla vapaana, jos se on välittömästi kytkettävissä. Eli käytännössä tottelevaisia koiria saa pitää metsässä vapaana kesälläkin, kunhan ne vain tulevat kutsusta luokse. Tämä siis vain silloin, jos maanomistajalta on saatu lupa koiran vapaanapitoon.

Lisää koirien kiinnipidosta voi lukea metsästyslaista ja järjestyslaista.

Valitettavasti koirien omistajien fiksuudesta ei ole säädetty Suomessa lakia. 

Ei kommentteja: